• by:
  • 28 februari 2023
  • Category: Actua

Huurprijzen schieten omhoog door inflatie en stijgende rente


Wie een rijhuis huurt in Vlaanderen, moet daar gemiddeld 885 euro voor betalen. Een appartement huren kost je gemiddeld 773 euro. Makelaarsfederatie CIB Vlaanderen heeft 25.000 nieuwe huurcontracten, allemaal afgesloten via een vastgoedmakelaar, bekeken.

De huurprijsstijging van 4,7 procent is een pak hoger dan de voorgaande jaren. De hoge inflatie speelt een rol. Het leven in het algemeen is fors duurder geworden het voorbije jaar. En dat vertaalt zich ook in hogere huurprijzen.

Maar de huurprijzen stijgen ook omdat er meer vraag is naar huurwoningen. En dat komt dan door de hoge vastgoedprijzen en de stijgende rente. "De rente voor woonkredieten stijgt. Het wordt voor sommige mensen nog wat moeilijker om een woning te kopen. Die groep blijft daardoor langer op de huurmarkt waardoor de schaarste op de huurmarkt alleen maar groter wordt", zegt Kristophe Thijs van CIB. "Makelaarskantoren vertellen ons dat ze voor energiezuinige woningen soms meer dan 50 kandidaat-huurders hebben."

Ook de energiecrisis laat zich voelen op de huurmarkt. "Ook kandidaat-huurders hebben nu meer oog voor het energieverbruik en de energiefactuur van de woning die ze willen huren. Energiezuinige woningen zijn iets duurder om te huren, waardoor ook de gemiddelde huurprijs stijgt."

Thijs spreekt van een atypisch jaar voor de huurmarkt. "Het is voor het eerst sinds lang dat nieuwe verhuringen minder snel duurder worden dan de lopende contracten." Dat komt vooral omdat de lopende contracten meer dan ooit geïndexeerd konden worden. Een verhuurder kan het huurcontract jaarlijks indexeren op basis van de gezondheidsindex. De gezondheidsindex is het inflatiecijfer, maar dan zonder tabak, alcohol, diesel en benzine. Vorig jaar liep die op tot ruim 9 procent.

Bij nieuwe contracten bleef de stijging beperkt tot 4,7 procent. "Verhuurders zijn er graag zeker van dat de huurder de huur kan betalen", zegt Thijs. "Daarom zijn verhuurders bij nieuwe contracten iets gematigder in hun prijszetting". Bovendien is de hoge inflatie nog niet verdwenen. Met een verwachte inflatie van 4,5 procent dit jaar, zullen verhuurders hun contracten binnenkort nog eens stevig kunnen indexeren.

Bron: CIB Vlaanderen, VRT NWS

Niet gevonden wat u zoekt?

Hou me op de hoogte
Niet gevonden wat u zoekt?
Volg ons
Kantoor Antwerpen

Olijftakstraat 8
2060 Antwerpen

Kantoor Beerse

Gasthuisstraat 21
2340 Beerse

Kantoor Hoogstraten

Vrijheid 204
2320 Hoogstraten

Kantoor Rijkevorsel

Sint-Lenaartsesteenweg 7
2310 Rijkevorsel

Kantoor Mol

Hangarstraat 1
2400 Mol

© Vastgoedpartners

Gemaakt door: Two Impress