Verhuizing doorgeven aan tientallen instanties? Binnenkort is het verleden tijd naar nieuws overzicht

16 Juni 2017

Wie vandaag de dag verhuist, heeft een hoop administratieve rompslomp voor de boeg. Uw bank, internetprovider of energieleverancier? Allen moet u ze op een of andere manier op de hoogte brengen van uw nieuwe woonstek. En ook wanneer u voor het werk een attest van goed gedrag en zeden moet hebben, mag u eerst naar het gemeentehuis hollen om het later op het bureau van uw werkgever te leggen. 
Belga
In de toekomst moet dat alles veel eenvoudiger worden, zo vinden minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD). Zij werken aan een wetsvoorstel dat het mogelijk moet maken om bepaalde gegevens automatisch toegankelijk te maken voor bepaalde bedrijven. 

Zo zou u in de toekomst uw adreswijziging enkel moeten doorgeven in het gemeentehuis, waarna het nieuwe adres wordt doorgegeven aan onder meer uw energieleverancier, telecombedrijf, ziekenfonds of bank. "Burgers die dat niet willen, zullen er uiteraard wel voor kunnen kiezen om de adreswijzigingen zélf door te geven", zegt minister Jambon aan VRT Nieuws. En dus ook een attest als goed gedrag en zeden zou uw werkgever - met uw toestemming - zélf kunnen opvragen.
Centrale databank?
Daarnaast worden ook de databanken met de gegevens flink vereenvoudigd. Momenteel is er al een centrale databank van het rijksregister met alle gegevens van alle Belgen in. Maar los daarvan moeten ook alle gemeenten een bevolkingsregister aanvullen. 

"Dat is dubbelop", zegt minister Jambon. En dus verdwijnen de bevolkingsregisters en blijft enkel het rijksregister over. "Gemeenten zullen toegang krijgen tot de gegevens van hun burgers. Dat is kostenbesparend en ook de mogelijkheid tot fouten wordt zo gereduceerd."

Bron: de redactie

 

Delen op

UW EIGENDOM VERKOPEN OF VERHUREN? Contacteer ons