Tot zes maanden uitstel voor aflossing woonkrediet naar nieuws overzicht

20 Maart 2020

De overheid en de Belgische banken hebben afgesproken om particulieren die in geldnood zitten door het coronavirus, bij te springen. Wie tijdelijk zijn woonkrediet niet kan aflossen, kan zijn bank vragen om zonder kosten uitstel van kapitaalaflossing te krijgen.

De maatregel komt er nadat banken een belangrijke stijging hebben gezien van particulieren die zeggen in de problemen te komen met hun woonkrediet. De tijdelijke werklozen, al uitgegroeid tot meer dan 500.000 personen – vijf keer zoveel als tijdens de financiële crisis – vormen de belangrijkste getroffen groep. Minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) zei gisteravond in het VTM Nieuws dat hun aantal zou kunnen stijgen tot één miljoen.

Tijdelijke werklozen krijgen wel 70 procent van hun brutoloon uit­betaald, maar de berekening gebeurt op basis van een begrensd loon van 2.754,76 euro. Bijna 30 procent van de hypotheeknemers besteedt meer dan de helft van zijn loon aan de ­aflossing van een woonkrediet. Zeker voor de betere verdieners met een zware hypotheekaflossing die tijdelijk werkloos worden, is er een probleem.

De grootste groep Belgen geeft 30 tot 50 procent van zijn loon uit aan de aflossing van een woonkrediet. Belgen hebben de naam flinke spaarders te zijn, maar dat is niet meer zo. De schuldgraad van de Belgische ­gezinnen ligt hoger dan in de euro­zone, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Gezinnen hebben voor 300 miljard schulden, waarvan 245 miljard hypotheekschuld.

De meeste banken hebben in hun kredietcontracten al clausules staan die een tijdelijke verlichting mogelijk maken. Er is afgesproken om die nu toe te kennen zonder daarvoor kosten aan te rekenen. Doordat de banken met verschillende systemen werken, kunnen de modaliteiten van bank tot bank verschillen. Zo bieden Axa Bank, Crelan en KBC zes maanden uitstel van kapitaalaflossing aan. Bij Crelan is het contractueel zelfs mogelijk tot 12 maanden te gaan. ‘We zien een stijging van het aantal mensen dat uitstel van betaling vraagt’, zegt Lisa Pieters van Axa. ‘Maar zelfstandigen en kmo’s hebben al vroeger aangeklopt.’

De socialistische vakbond vraagt dat, als de tijdelijke werkloosheid lang blijft duren, het uitkeringspercentage stijgt tot 80 à 90 procent.

Voor veel kmo’s is het de eerste keer dat ze een beroep moeten doen op het systeem van tijdelijke werkloosheid. Daarom vervangt de regering de twee bestaande varianten door één eenvoudig systeem. Dat houdt in dat werkloosheid om economische redenen nu automatisch toegekend wordt.

Ook voor zelfstandigen wordt het makkelijker. Hun variant van tijdelijke werkloosheid (het overbruggingsrecht) werd gisteren versoepeld. Ook vrije beroepen in de zorg (tandartsen, kinesisten ...) die op een minimale activiteit terugvallen, kunnen er deels een beroep op doen. Voor bedrijven komt er ook nog een belangrijke garantieregeling. Op tafel ligt een plan om bestaande kredieten voor 50 procent door de Nationale Bank te laten waarborgen.

BRON DE STANDAARD

 

Delen op

UW EIGENDOM VERKOPEN OF VERHUREN? Contacteer ons