Bescheiden woning kopen geen garantie op "klein beschrijf" naar nieuws overzicht

13 December 2017

Het zal u maar overkomen. U koopt een gerenoveerde rijwoning voor 400.000 euro. Omdat het kadastraal inkomen (KI) van die woning niet hoger is dan 745 euro, gaat u er vanuit dat u maar 5 procent registratierechten moet betalen. Er is in Vlaanderen immers pas 10 procent registratierechten verschuldigd als het KI van de aangekochte woning hoger is dan 745 euro. Bedraagt het KI 745 euro of is dat lager, dan is het tarief 5 procent.

Na de ondertekening van ‘het compromis’ krijgt u een lening bij de bank. Maar op het ogenblik dat u naar de notaris gaat om de notariële akte te verlijden, blijkt dat u niet 5 maar toch 10 procent registratierechten moet betalen - in het voorbeeld komt dat neer op 20.000 euro extra.

Dat is geen fictie, maar een onprettige verrassing die notarissen steeds meer bij kopers vaststellen.

Hoe kan dat?

Er wordt meer op het KI gecontroleerd. Als de notarissen een koopakte verlijden, moeten ze eerst een attest opvragen bij de diensten van het kadaster. Uit dat attest blijkt zwart op wit wat het KI van een woning is. Sinds een paar maanden moeten de notarissen op het aanvraagformulier ook vermelden wat de vraagprijs of de overeengekomen prijs voor de woning is. Tot voor kort moesten de notarissen die prijs niet vermelden.

Als dan blijkt dat de woning met een laag KI wordt verkocht voor een relatief groot bedrag, bijvoorbeeld voor 500.000 euro, gaan bij de administratie de knipperlichten branden.

 

 

Ging men in Vlaanderen niet naar één enkel tarief?
Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open VLD) heeft aangekondigd dat hij het onderscheid tussen ‘groot’ en ‘klein’ beschrijf wil afschaffen. Daardoor zou er in Vlaanderen voor alle woningen een eenvormig tarief komen. Dat tarief zal niet gebaseerd zijn op het KI, maar op de aankoopprijs. Maar daar hebben deze acties van de fiscus niets mee te maken.

BRON: De Tijd

Delen op

UW EIGENDOM VERKOPEN OF VERHUREN? Contacteer ons